EU-direktiver for belysningsprodukter

EUs utfasing av lysstoffrør - hva er endret?

I 2022 reviderte EU-Kommisjonen RoHS-direktivet 2011/65/EU. Dette definerer blant annet håndteringen av ​​kvikksølvholdige lamper. Finn ut alt om de nye endringene og hvordan du skal håndtere forbudet mot lysrør i fremtiden.

T5/T8-lysrørforbudet trer i kraft i 2023. Men det er ikke alt.

De nye tilleggene til RoHS-direktivet vil forby kvikksølv i lyskilder fra midten av 2023. Direktivet inneholder unntak for noen produkter, som nå er revidert av EU-kommisjonen – som vil ha stor påvirkning på belysningsprodukter med f.eks. lysrør.

SLR2 (Ecodesign Regulation, som har vært på plass siden september 2021) faser også ut produkter som ikke oppfyller effektivitetskravene.

Direktivet blir dermed en ekstra, sterk driver for LED-overgangen. Sammen bidrar begge regelverkene til å beskytte miljøet og folkehelsen, ved å håndheve klimavennlig bærekraftig belysning.

Med en bred og fleksibel portefølje av løsninger er Solar Light godt forberedt på endringene.

Hva er konsekvensene av dette forbudet?

RoHS til generell belysning:

- Forbud mot kompaktlysstoffrør fra 24. februar 2023

- Forbud mot T5- og T8-lysstoffrør fra 24. august 2023

- Forbud mot halogenlyskilder fra 1. september 2023

- En rekke produkter er allerede utfaset per 1. september 2021

Ikke flere utskiftninger

Fra 1. september 2023 vil ikke produsentene selge T5 og T8 lysrør til forhandlere. Lysstoffrørene kan imidlertid fortsatt selges kommersielt. Men med hver defekte T5- eller T8-lampe øker trykket for å finne en passende erstatning.

Elektrikere er en mangelvare

Det er allerede stor etterspørsel etter elektrikere og ventetiden på bestilte oppdrag er lang. Rundt 40 % av industribedriftene i Tyskland tenner fortsatt opp flere millioner kvadratmeter med T8 eller T5 lysrør. Det er ikke vanskelig å konkludere med at situasjonen vil forverres betydelig. Før 1. september 2023 må tusenvis av bedrifter konvertere belysningen til LED-belysning. Hvis ikke kan det i verste fall bli fare for driftsfeil og nedetid.

Prisstigning

Etterspørselen bestemmer prisen og dette gjelder også LED-lys. På den ene siden er det logisk at med økende etterspørsel faller produksjonskostnadene og dermed salgsprisen. På den andre siden vil trolig prisen på de nye LED-rørene øke når det nærmer seg slutten av T5- og T8-produksjonen. Samtidig har vi for tiden økene strømkostnader, men disse kan allerede nå reduseres ved rask handling og utskifting av tradisjonelle lysrør med moderne LED-teknologi.

Spar mye

med små investeringer innen energibesparende belysningsløsninger

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/eu-regulation_lysror_graphic_blue_no_.jpg

Effektiv renovering krever smarte løsninger

 

Utdaterte, ineffektive belysningssystemer er for tiden under dobbelt press:

På den ene siden foreskriver Ecodesign-direktivet visse minimumsverdier for energieffektivitet for lyskilder fra 2023 og forbyr i denne sammenheng markedsføring av T8-lysrør.

På den andre siden vil de nye tilleggene til RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment) gradvis forby bruk av kvikksølv i lyskilder fra 2023, da kvikksølvfrie LED-løsninger er tilgjengelige som et alternativ for alle standardapplikasjoner.

Siden tilsvarende løsninger har vært brukt som standard i alle applikasjoner i flere tiår, er det i mange tilfeller et akutt behov for tiltak.

 

Hva kan brukes som erstatning for lysstoffrør?

LED-pærer er for tiden i fokus som alternative lyskilder, fordi LED gir store fordeler sammenlignet med lysstoffrør.

Sammenlignet med andre lyskilder har LED-rør en meget høy energieffektivitet. En stor andel av energien som tidligere ble forbrukt av glødelamper kan spares. Årsaken til dette ligger i halvlederen til lysdioden. Den sender ut lyset klarere og klarere, men bruker samtidig mindre energi. LED fungerer også uten skadelige kjemikalier (som kvikksølv i sparepærer og kvikksølvdamplamper). Dette gjør dem mye mer miljøvennlige enn tidligere teknologier.

Det må gjøres en grundig kontroll på om det kun er det gamle lysstoffrøret som må byttes ut med et LED-lysrør, eller om hele armaturen må byttes ut med moderne LED-teknologi.

De høye anskaffelseskostnadene for nye LED-armaturer sammenlignet med konvensjonelle lyskilder kan virke skremmende i begynnelsen.

Du vil imidlertid veldig raskt kunne se effekten av investeringen ved kraftig fallende utgifter både på forbruks- og vedlikeholdskontoen. Et godt og gjennomtenkt LED-system betaler seg tilbake etter noen år, avhengig av bruksområde.

Så er det de forskjellige fargetemperaturene. LED kan lyse i varmhvit, kjølig hvit eller til og med dagslys, som gjør dem nyttige i mange applikasjoner.

Sist men ikke minst, LED er tilgjengelig i forskjellige lysintensiteter. Dette muliggjør bedre tilpasning til individuelle krav – sensorer gjør det mulig å styre og tilpasse lyset etter tid på døgnet, trafikk og generelt lysinnfall, alt med en effektiv energisparing og lave driftskostnader som resultat.

Fordeler med LED-armaturer:
- Langt liv
- Høy energieffektivitet
- Fleksibilitet med tanke på ulike lysfarger
- Utmerket lyskvalitet

LED lysrør kan ikke brukes i EX/ATEX armaturer i f.eks. offshore, da produktene ikke er sertifisert for dette. Her må enten originale lysrør brukes, godkjente LED-KIT fra produsentene, eller skiftes til nye LED armaturer.

Bedrifter kan bruke den mellomlange uungåelige restruktureringen som en stor mulighet." Carsten Løvgren, salgssjef hos Solar Light

LED-renovering gir flere muligheter enn utfordringer

Med et egnet finansieringskonsept kan en LED-konvertering vanligvis gjennomføres kostnadsnøytralt gjennom innsparinger i driftskostnadene.

Samtidig økes lyskvaliteten og komforten for brukerne, og renoveringen trenger ikke være komplisert. "Hvis de ønsker, kan kundene stole på oss som en fullverdig leverandør av alle lysrelaterte oppgaver og få skreddersydd, teknologisk ledende belysning uten problemer eller risiko", sier Carsten Løvgren.

Godt å vite: Mange av de nyeste Solar Light-produktene er spesialdesignet for rask og enkel renovering, i tillegg fokuserer vi på bærekraftige armaturer med utskiftbare LED-paneler og drivere. Miljøvennlige og biologisk nedbrytbare gipserstatninger finner i økende grad veien inn i produktporteføljen vår. Korte leveringsruter takket være leverandører innen EU støtter den bærekraftige ideen.

Inverso II

Downlights

Bytt ut dine gamle downlights med kompaktlysrør, da disse utfases i februar 2023. Erstatt de gamle med nye Inverso II LED downlights.
Se hele serien
Åpne armaturer

Industriarmaturer

Bytt ut dine gamle industriarmaturer med lysstoffrør - til nye energieffektive LED industriarmaturer.
Se vårt utvalg
Garderober og kjøkken

Garderober og kjøkken

Mange garderober og storkjøkken har armaturer med lysstoffrør – også her er det mulighet for oppdatering til nye LED-løsninger.
Til produktene


Det er best å rydde opp med en gang

Som en del av en renovering bør bedrifter absolutt tenke på sensorer og lysstyring. Nøyaktig styring av lyset reduserer energiforbruket sammenlignet med ukontrollerte systemer.

I tillegg åpner et lysstyringssystem for mange andre muligheter, som ekstern styring og overvåking av lysinstallasjoner helt ned til lyspunktnivå via ulike programvareløsninger eller via en app.

Dette øker åpenheten og reduserer vedlikeholdskostnadene gjennom prediktive vedlikeholdsapplikasjoner.