Det føles som en ny hall

Nye armaturer gjør en
forskjell i fotballhallen

 

Se alle prosjekter

Til slutt ble Timrå kommune lei av at armaturene i fotballhallen ble ødelagt så snart noen gjorde en feilpasning. Med ny belysning fra Solar Light har de nå istedet fått beskyttede armaturer som gir bedre lys – med sterkt redusert energiforbruk.

Det er ingen tvil om at NHC Arena på mange måter er byens sportslige midtpunkt. På arenaområdet er det treningsfasiliteter for flere idretter. For eksempel er det her en veldig populær fotballhall som nylig fikk helt ny belysning.

– Det var to hovedgrunner til at vi ønsket å skifte ut alle de gamle armaturene i hallen. På den ene siden var de gamle og utslitte. Selve lyskvaliteten var svært dårlig og armaturene brukte mye energi, sier Staffan Abramsson, eiendomsutvikler i Timrå kommune, og fortsetter:

– Men det var også en stor bekymring at de gamle armaturene var montert altfor lavt. Det var stadig problemer med at baller traff lysene slik at de gikk i stykker. Vi hadde rett og slett for mye trøbbel. Det ble for mye vedlikehold.

Armaturer fra Solar Light
Timrå kommune bestemte seg for å skifte ut alle de gamle lysarmaturene i hallen. De gamle T5-lysarmaturene skulle erstattes med moderne LED-armaturer, og for å unngå problemet med flyvende baller, ble de nye armaturene festet til taket i en høyde på ti meter. 

Valget falt på Solar Lights populære armatur ONE23 Double, en svært lyseffektiv armatur som blant annet er laget av naturlig biologisk nedbrytbart biomateriale. 

Enkel installasjon
Totalt ble rundt 150 armaturer montert på seks meter lange armaturskinner i løpet av to måneder.

– Når du er der oppe i taket i ti meters høyde, vil du at installasjonstiden skal være så kort som mulig, så det var veldig gledelig at disse armaturene var så enkle å installere. Vi brukte hurtigkoblingskabler, som var veldig enkelt, sier Jens Eriksson.

Rustet for fremtiden
Nå er også fotballhallens nye armaturer fremtidssikre. Den forrige belysningen ble drevet av T5-lysrør, som nå ikke lenger blir produsert for det europeiske markedet. Med ny LED-belysning unngår man nå kvikksølv, samtidig som man oppnår en betydelig mer energieffektiv løsning. I tillegg ble armaturene utstyrt med Dali-styring. Armaturene har nå innebygde bevegelsessensorer og belysningen kan styres fra 300 lux helt opp til 950 lux.

Timrå kommune anslår at den totale investeringen for hele prosjektet vil være opptjent innen 5-10 år, avhengig av hvordan strømprisene endrer seg de kommende årene.

– Utskiftingen av armaturene våre utgjorde virkelig en stor forskjell, det er som om vi gikk fra mørke til dagslys. En stund lurte jeg på: hvordan kunne de i det hele tatt spille fotball her inne før? sier Staffan Abramsson. 

– Det er selvfølgelig en stor investering, men i bunn og grunn betyr det at vi kan bruke anlegget mye mer, og det er det det er til for. 

Resultatet ble utrolig bra, synes jeg. Vi gikk fra 3000 Kelvin til 4000 Kelvin, noe som gir et skarpere lys, men siden vi hevet belysningen skikkelig, føles det også som om det er høyere takhøyde i hallen. Det er en helt ny hall, som er blitt betydelig større. Jens Eriksson, Projektleder, Eitech