Alle gassinstallasjoner ble utfaset på samtlige Solar-lokasjoner i Danmark i 2022. I dag er det tre kjempestore varmepumper som varmer opp Solars sentrallager samt det nye høyde- og AutoStore-lageret på ca. 60.000 m².
Solars målsetning er å erstatte fossilt brennstoff med bærekraftige energikilder innen utgangen av 2030. På sikt skal alle Solar-eide bygg i Danmark driftes med 100% fornybar energi innen 2023, og det betyr med grønn energi som enten er kjøpt fra det sentrale strømforsyningsnettet eller som produseres i egen regi ved hjelp av f.eks. solceller.
Da Solar i starten av 2022 skulle utvide sitt sentrallager i Vejen var det perfekt timing å skifte ut de gamle gassovnene med nye energibesparende luft til vann-varmepumper. Samtidig styrker dette Solars grønne profil og setter fart på den grønne omstillingen i konsernet.
Med variable gasspriser er varmepumper langt mindre sårbare overfor svingninger. Det kan derfor lønne seg å konvertere til mer energioptimale løsninger som varmepumper, og gjerne driftet med grønn strøm fremfor fossilt brennstoff.
På taket av sentrallageret har Solar installert et luft til vann-varmepumpeanlegg som består av tre store varmepumper. Anlegget forsyner sentrallageret samt det nye høylageret og AutoStore-lageret med varme.
”For Solar er de variable gassprisene enda et insentiv til å skifte til varmepumper. Og med tanke på økende CO₂-avgifter har situasjonen gått fra å være et grønt tiltak til også å være et økonomisk og lønnsomt tiltak”, forteller salgsdirektør Dennis Jeppesen, Klima og Energi hos Solar Danmark A/S.
Store besparelser på varmebudsjettet og attraktiv tilbakebetalingstid
Med de nye varmepumpene forventer Solar at den årlige besparelsen i energiforbruk blir ca. 1.373.000 kWh, noe som tilsvarer det årlige strømforbruket til ca. 275 boliger. Da Solar tok beslutningen om å installere varmepumper forventet man en besparelse på 700.000 kr. i året.
”Med den samlede investeringen på 6,6 mill. kr. for det nye luft til vann-varmepumpeanlegget samt energitilskuddet fra staten forventer Solar en tilbakebetalingstid på 2 år. Så i tillegg til at vi omstiller til en grønn og bærekraftig løsning er dette også en meget attraktiv investering for Solar”, utdyper Dennis Jeppesen.
Enkel installasjon og uhindret drift
Det nye luft til vann-varmepumpeanlegget består av tre varmepumper og erstatter de to tidligere gassfyrene hvor den ene var klar for utskifting. Varmepumpene som er plassert på taket av sentrallagerets rett over det eksisterende fyrrommet er installert som et kaskadesystem så varmepumpene styres og belastes optimalt.
Varmepumpenes plassering på taket er optimal fordi det ligger rett i nærheten av den eksisterende gassfyrinstallasjonen, noe som betydde at installasjonen kunne utføres enkelt og knirkefritt med korte rørtrekk til den nye varmepumpeinstallasjonen. Dessuten sparer Solar også plass til utendørsarealene.
”Varmepumpeanlegget ble prefabrikert og senere samlet på taket til sentrallageret. Installasjonsprosessen forløp knirkefritt, og det var en stor fordel av de nye varmepumpene ble installert i umiddelbar nærhet av gasskjelene. Hele prosessen inkludert installasjon og oppstart tok kun et par måneder, og vi hadde kontinuerlig varme under hele installasjonsperioden”, forklarer Dennis Jeppesen.
Solar har også installert solceller på taket til sentrallageret så vi er selvforsynte og driver varmepumpene med grønn strøm.
Reduserer utslipp av CO₂ og sparer på CO₂-avgiften
De økende prisene på gass samt utsikten til markant høyere CO₂-utgifter for alle industrivirksomheter betyr at overgangen til de grønne energiløsningene blir enda mer aktuelle og nødvendige.
Med industriens lave elavgifter er varmepumper både billigere i drift, og de reduserer CO₂-utslippet markant. Et gassfyr produserer i snitt 1 kWh varme pr. 1 kWh tilført energi, sammenlignet med en varmepumpe som produserer ca. 3,5 ganger så mye varme pr. 1 kWh tilført energi – og dermed reduserer man utslippet tilsvarende ved å skifte til en varmepumpe.
Solar har beregnet at med utgangspunkt i fjorårets energiforbruk på sentrallageret medfører utskiftningen til de nye varmepumpene en besparelse som tilsvarer 261 tonn CO₂ – så det er en ytterst attraktiv løsning om man tar det økonomiske så vel som det grønne regnskapet med i betraktningen.
Løsning: Installasjon av luft til vann-varmepumpeanlegg på taket av sentrallageret i Vejen.
Installasjon av luft til vann-varmepumpeanlegg i alt tre varmepumper av typen Monoblock med fordamper og kondensator i en enhet.
Installert i kaskadesystem slik at varmepumpene styres og belastes optimalt.
Varmepumpene er installert i moduler og klargjort for utvidelse.
Varmepumpene benytter Propan kjølemiddel med meget lav GWP (Global Warming Potential).
Oppvarmet areal:
40.000 m² sentrallager + ca. 20.000 m² nytt høylager og AutoStore-lager, i alt ca. 60.000 m².
Energiforbruk, omkostninger og CO₂-utslipp ved gass og varmepumper:
Klimakorrigerte tall og priser for året 2022.
Gass
Gassforbruk: Ca. 171.000 m3 gass/år
Energiforbruk: Ca. 1.800.000 kWh
Energiomkostninger: Ca. 3.600.000 kr. (1,99 kr./kWh år 2022) priser)
CO2-utslipp: Ca. 370 tonn CO2.
Varmepumpe
Energiforbruk: Ca. 297.000 kWh
Energiomkostninger: Ca. 336.000 kr. (1,13 kr./kWh år 2022) priser)
CO2-utslipp: Ca. 81 tonn CO2.
Besparelse
Gassforbruk: Ca. 171.000 m3 gass/år
Energiforbruk: Ca. 1.373.000 kWh
Energiomkostninger: Ca. 3.600.000 kr. (2022 priser)
CO2-utslipp: Ca. 289 tonn CO2.
Tilskudd: 696.000 kr.
Investering: 6.600.000 kr.
Oppsummering
Energiomkostninger gass: Ca. 3.600.000 kr.
Energiomkostninger varmepumpe: Ca. 336.000 kr.
Årlig besparelse: Ca. 3.250.000 kr.
Tilbakebetalingstid: 2 år